Connect with us

ZGODOVINA EP

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Evropska prvenstva v rokometu nimajo dolge tradicije, saj je bilo prvo organizirano prvenstvo »šele« leta 1994 na Portugalskem in takrat je slavila Švedska.  

Švedi kraljujejo na vrhu zlatih medalj

Kraljeva švedska generacija, na čelu z Magnusom Wislanderjem, Staffanom Olssonom, Matsom Olssonom, Pierrom Thorssonom, Stefanom Lövgrenom in ostalimi zvezdniki, je v prvem finalu popolnoma uničila Rusijo, in sicer s kar 34:21. Prvi bron je takrat pripadel Hrvatom, ki so za gol (24:23) premagali Dansko. Za naše sosede je takrat igral tudi slovenski legendarni reprezentant Iztok Puc.

Januarja 2000 veliko slavje sredi hrvaške prestolnice

Prva največja slovenska zmaga na evropskih prvenstvih je bila povezana s Hrvaško. Na evropskem prvenstvu leta 2000, ki ga je gostila Hrvaška, so Slovenci v dvoboju za 5. mesto sredi Zagreba ugnali naše južne sosede. Dvoboj za 5. mesto ni bil čisto navaden, saj je zmagovalec potoval tudi na olimpijske igre v Sydneyju, tako da so se naši fantje prvič v zgodovini uvrstili na olimpijske igre kot rokometna reprezentanca.

Slovenci evropski podprvaki na domačih tleh

Foto: RZS

Sloveniji je leta 2004 uspelo na domačih tleh osvojiti prvo kolajno na večjih tekmovanjih. Varovanci Toneta Tislja so se pred nabito polno dvorano Tivoli uspeli uvrstiti v finale, potem ko so po zadetku Boštjana Ficka znova premagali naše južne sosede z izidom 26:25. Ta je Sloveniji z izjemnim golom z razdalje devetih metrov prinesel senzacionalen nastop v finalu evropskega prvenstva. V finalu pa je na vrsti prišla Nemčija in vodila skozi celotno tekmo ter zanesljivo osvojila prvo mesto. Slovenija je osvojila srebrno medaljo, ki je bila za mnogo domačih navijačev zlata vredna.

Gol Ficka v zadnji sekundi ni prinesel le uvrstitve v finale evropskega prvenstva, ampak celo nastop na drugih poletnih olimpijskih igrah istega leta v Atenah, SP v Tuniziji in tudi EP v Švici leta 2006.

Perpsketivni Kavtičnik v idealni sedmerki prvenstva

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Po odličnih igrah Vida Kavtičnika, si je danes 33-letnik priboril mesto v idealni sedmerki prvenstva. Kavtičnik je bil takrat pomemben člen v ekipi Toneta Tislja in v zadnjih dveh tekmah prvenstva dosegel kar 15 zadetkov.

Poleg Vida Kavtičnika so se v naj postavi znašli še

 • Henning Fritz (vratar/Nemčija),
 • Edvard Kokšarov (levo krilo/Rusija),
 • Nikola Karabatić (levi zunanji/Francija),
 • Ivano Balić (srednji zunanji/Hrvaška),
 • Volker Zerbe (desni zunanji/Nemčija) in
 • Michael Knudsen (krožni napadalec/Danska).

Najboljši strelec prvenstva je bil s 45-imi zadetki Mirza Džomba (Hrvaška), medtem ko so za najboljšega vratarja izbrali Heninga Fritza (Nemčija), ki je bil tudi v idealni sedmerki turnirja stare celine.

Danska preprečila vstop v polfinale

Na prihodnjih dveh evropskih prvenstvih Slovenija ni posegla po vrhunskih uvrstitvah. V Švici (2006) je četa Slavka Iveziča po treh zmagah (Švica, Poljska, Ukrajina) v predtekmovanju zasedla prvo mesto, v drugem delu pa izgubila s Francijo, Nemčijo in Španijo, kar je na koncu zadostovalo za osmo mesto.

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Dve leti pozneje je Slovenijo prevzel Miro Požun in Slovenijo do zadnje tekme v drugem delu popeljal v boj za polfinale evropskega prvenstva. V zadnji tekmi drugega dela pa je podprvake iz leta 2004 čakala končna zmagovalka Danska, ki nas je porazila z izidom 28:23, Slovenci pa so tako osvojili končno 10. mesto.

Innsbruck obetal več, a na koncu »le« 11. mesto

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Leta 2010 je prvenstvo gostila naša severna soseda Avstrija. Slovence je takrat prevzel sloviti Zvonimir Serdarušić in že v prvem delu zabeležil presenečeno zmago nad Švedsko (25:27). Nato pa sta sledila še dva dvoboja, ki sta bila skorajda že dobljena, a so slovenski rokometaši na koncu vendarle remizirali z Nemci (34:34) in Poljaki (30:30). V drugem delu je četa legendarnega Serdarušića popolnoma popustila in po treh zaporednih porazih s Češko (35:37), Francijo (28:37) in Španijo (32:40) osvojila le 11. mesto.

En gol ločil od kvalifikacij za London 2012

Slovenija je evropsko prvenstvo leta 2012 v Srbiji začela nekoliko slabše, kot je bilo za pričakovati. Po tesnima porazoma z Norveško (28:27) ter Hrvaško (29:31), pa so varovanci Borisa Deniča dobili pomemben dvoboj z Islandijo (32:34), ki jih je peljal v drugi del prvenstva. V drugem delu turnirja stare celine so slovenski rokometaši v prvem dvoboju izgubili s Francijo (28:26), drugo tekmo so dobili proti Madžarski (30:32), zadnji dvoboj drugega dela pa je bila boljša Španija z izidom 35:32.

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Slovenija je tako v drugem delu osvojila 3. mesto, tako pa je sledil še pomemben boj proti Makedoniji, saj je zmagovalec odšel v kvalifikacije za olimpijske igre v Londonu 2012. Tekma za 5. mesto je po boljšem prvem polčasu pripadla Makedoncem, ki so se tako uvrstili tudi v kvalifikacije za OI v Londonu, tekma pa se je končala z izidom 28:27. Takrat je bil izvrsten Dragan Gajić, ki je v sedmih tekmah dosegel 84 zadetkov in je bil na koncu tudi 2. strelec evropskega prvenstva. V idealno sedmerko pa je bil uvrščen Uroš Zorman.

Poleg Zormana so bili v idealno sedmerko takrat uvrščeni še:

 • Darko Stanić (vratar/Srbija),
 • Valur Gudjon Sigurdsson (levo krilo/Islandija),
 • Mikkel Hansen (levi zunanji/Danska),
 • Marko Kopljar (desni zunanji/Hrvaška),
 • Christain Sprenger (desno krilo/Nemčija) in
 • Rene Toft Hansen (krožni napadalec/Danska).

Rutenka preprečil Slovencem pot na Dansko

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Po lepem uspehu v Srbiji so Slovence v boju za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2014 na Danskem čakali rokometaši Belorusije. Junija 2013 so bili v Stožicah boljši Sergej Rutenka in ostali reprezentanti Belorusije in so četo Borisa Deniča premagali z rezultatom 35:33. Na Danskem 2014 so bili evropski prvaki Francozi, ki so gostitelje prvenstva – Dance premagali z izidom 41:32, bron pa je po zmagi nad Hrvaško osvojila Španija. Ta ciklus za evropsko prvenstvo je bil tudi zadnji za selektorja Borisa Deniča.

Popolno razočaranje na Poljskem pod taktirko Veselina Vujovića

Dragan Gajić se je od reprezentance poslovil po koncu EP 2016. Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Leta 2016 je bilo evropsko rokometno prvenstvo na Poljskem. Za novega slovenskega selektorja, Veselina Vujovića, je bilo to prvo evropsko prvenstvo, kjer je vodil Slovenijo. Na začetku je žreb pokazal, da se bo Slovenija težko prebila iz predtekmovanja. Po porazoma s Švedsko (23:21) ter z Nemčijo (25:21) in remiju s Španijo (24:24), so Vujovićevi fantje zelo razočarali ter izpadli že iz predtekmovanja. Evropski prvak je bila nato Nemčija, ki je Španijo premagala z izidom 24:17, medtem ko so Hrvati premagali Norveško (24:31) ter osvojili bron. Slovenska rokometna reprezentanca pa je na koncu osvojila šele 14. mesto.

Invazija v Zagreb, a z jeznimi obrazi

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Tik po tem, ko so za gostitelja turnirja stare celine leta 2018 določili Hrvaško, je po slovenski rokometni sceni vladala izjemna evforija in ogromno zanimanje za nakup vstopnic tekem slovenske izbrane vrste v Zagrebu. Marsikomu se bo predvsem prva tekma, ko se je več tisoč slovenskih navijačev odpravilo v hrvaško prestolnico z vlakom in tako podprlo slovenske rokometaše. Prva tekma se je končala z zmago Makedoncev.

Foto: Slavko Kolar/ŠD Šport

Sledili sta dve pomembni tekmi, in sicer z Nemci ter Črnogorci. Slovenci so bili stalno v istem ritmu z Nemčijo, ob koncu pa so po zadetku Blaža Janca vsi igralci skočili v blok, a se nahajali v prostoru pri sredinski črti. Zaradi tega sta se litovska sodnika odločila za sedemmetrovko Nemcem, ki ni bila ravno pravična in Nemčija se je veselila končnega remija. Po tekmi je bilo ogromno govoric o protestnem odhodu naših rokometašev s prvenstva, a do tega vendarle ni prišlo. Slovenija je skupinski del zaključila na tretjem mestu, z osvojenimi tremi točkami.

V drugem delu so izbranci selektorja Veselina Vujovića klonili proti Dancem, remizirali s Čehi in ugnali Čehe, a to ni bilo dovolj za morebitno nadaljevanje prvenstva. Za naše fante pa se je avantura na Hrvaškem končala na osmem mestu.

Leta 2020 bo na sporedu že 14. izvedba evropskega prvenstva. Turnir stare celine bodo prvič v zgodovini gostile tri države, in sicer Avstrija, Švedska in Norveška. Naši fantje bodo prvenstvo začeli na Švedskem.

UVRSTITVE SLOVENIJE NA EP:
1. EP – Portugalska 1994:
1. Švedska
2. Rusija
3. Hrvaška
10. Slovenija

2. EP – Španija 1996:
1. Rusija
2. Španija
3. ZR Jugoslavija
11. Slovenija

3. EP – Italija 1998:
1. Švedska
2. Španija
3. Nemčija

4. EP – Hrvaška 2000:
1. Švedska
2. Rusija
3. Španija
5. Slovenija

5. EP – Švedska 2002:
1. Švedska
2. Nemčija
3. Danska
12. Slovenija

6. EP – Slovenija 2004:
1. Nemčija
2. Slovenija
3. Danska

7. EP – Švica 2006:
1. Francija
2. Španija
3. Danska
8. Slovenija

8. EP – Norveška 2008:
1. Danska
2. Hrvaška
3. Francija
10. Slovenija

9. EP – Avstrija 2010:
1. Francija
2. Hrvaška
3. Islandija
11. Slovenija

10. EP – Srbija 2012:
1. Danska
2. Srbija
3. Hrvaška
6. Slovenija

11. EP – Danska 2014:
1. Francija
2. Danska
3. Španija

12. EP – Poljska 2016:
1. Nemčija
2. Španija
3. Hrvaška
14. Slovenija

13. EP – Hrvaška 2018:
1. Španija
2. Švedska
3. Francija
8. Slovenija

http://bit.ly/SD-sport-vranjes

Naroči se na E-NOVICE

* indicates required
Advertisement